This page is not available in your language. You may use the following link to open a machine translated version of this page. Open in Google Translate.
Informations Covid-19 Recettes Petit-déjeuner Entrées Plats Desserts Enfants Nutrition Entreprise Offres d'emploi

Les chicons jambon au four faciles

Une délicieuse recette d’endives au jambon gratinée au four, le tout agrémenté d’une sauce béchamel crémeuse

Les chicons au jambon sont un plat incontournable en Belgique et dans le Nord de la France. Légume d’hiver, l’endive se déguste autant crue que cuite et se marie parfaitement avec des sauces chaudes comme la béchamel pour les soirs d’hiver. Une belle façon aussi de faire découvrir les chicons à ses enfants. Les endives sont d’abord braisées pour avoir une texture fondante et enlever l’amertume bien gratinées au four avec de la béchamel et du fromage. Une recette facile à faire !

4
personnes
20min
préparation
60min
cuisson

Les ingrédients pour les chicons jambon gratinés :

Chicory
1kg
4-5 Chicory. Origin: BELGIUM
Unit price:

1.63 €/kg

MyShop
Shopping lists
Chicory
1.92 € 1.63 €
+
ADD TO CART
Mini Chicory
250g - Sales
Chicory in a basket. Origin: FRANCE
Unit price:

30.24 €/kg

Brand

Sales

MyShop
Shopping lists
Mini Chicory
7.56 €
## Déactivé ou hors saison

Cooked ham from Italy
125g - Casa Modena
In thin slices
Unit price:

23.36 €/kg

Brand

Casa Modena

MyShop
Shopping lists
Cooked ham from Italy
2.92 €
+
ADD TO CART
Ham from the Farm
200g  [±] - Kirsch Le Boucher
Cooked sliced ham […more]
Unit price:

33.85 €/kg

Brand

Kirsch Le Boucher

MyShop
Shopping lists
Ham from the Farm
6.77 €
+
ADD TO CART
Cooked Ham
200g  [±] - Kirsch Le Boucher
Freshly sliced in the morning of delivery
Unit price:

26.15 €/kg

Brand

Kirsch Le Boucher

MyShop
Shopping lists
Cooked Ham
5.23 €
+
ADD TO CART
Superior Ham Fine
100g - Herta
Extra fine slices, low fat
Unit price:

22.70 €/kg

Brand

Herta

MyShop
Shopping lists
Superior Ham Fine
2.27 €
+
ADD TO CART
Cooked Ham
100g - PROVENCALE
Freshly sliced ham
Unit price:

28.00 €/kg

Brand

PROVENCALE

MyShop
Shopping lists
'BIO' Product
Monday

Cooked Ham
2.80 €
## Déactivé ou hors saison

Grated Emmental
200g - Ermitage
Grated extra-fine Emmental
Unit price:

12.55 €/kg

Brand

Ermitage

MyShop
Shopping lists
Grated Emmental
2.51 €
+
ADD TO CART
Grated Emmental
100g - ÖMA
Grated emmental from cow milk
Unit price:

20.40 €/kg

Brand

ÖMA

MyShop
Shopping lists
'BIO' Product
Grated Emmental
2.04 €
+
ADD TO CART
Grated Cheese
200g - Luxlait
From milk coming from Luxembourg agriculture
Unit price:

13.35 €/kg

Brand

Luxlait

MyShop
Shopping lists
Grated Cheese
2.67 €
+
ADD TO CART
Grated Cheese w/o Lactose*
150g - Minusl
40% fat. *Lactose < 0,1 g / 100 g
Unit price:

15.80 €/kg

Brand

Minusl

MyShop
Shopping lists
Grated Cheese w/o Lactose*
2.37 €
+
ADD TO CART
Grated Vegan Cheese
200g - Simply V
Grated vegan cheese made of almond
Unit price:

16.50 €/kg

Brand

Simply V

MyShop
Shopping lists
## Vegan
Grated Vegan Cheese
3.30 €
No stock
Grated Parmesan
100g - Trentin
Parmesan cheese hermetically packed
Unit price:

25.00 €/kg

Brand

Trentin

MyShop
Shopping lists
Grated Parmesan
2.50 €
+
ADD TO CART

Iodized Seasalt
500g - Aquasale
Unit price:

2.46 €/kg

Brand

Aquasale

MyShop
Shopping lists
Iodized Seasalt
1.23 €
+
ADD TO CART
Iodized Salt
500g - Bad Reichenhaller
Pure Salt from the Alps +Fluorid
Unit price:

2.40 €/kg

Brand

Bad Reichenhaller

MyShop
Shopping lists
Iodized Salt
1.20 €
+
ADD TO CART
Black Pepper
55g - Ethiquable
Black pepper from Kerala with mill
Unit price:

76.73 €/kg

Brand

Ethiquable

MyShop
Shopping lists
'BIO' Product
Transfair
Black Pepper
4.22 €
+
ADD TO CART
Black Pepper in Mill
35g - Ducros
Entire black pepper in mill
Unit price:

117.71 €/kg

Brand

Ducros

MyShop
Shopping lists
Black Pepper in Mill
4.12 €
+
ADD TO CART

Pour la béchamel :

Butter Rose 250gr
250g - Luxlait
Pasteurized butter
Unit price:

11.00 €/kg

Brand

Luxlait

MyShop
Shopping lists
Butter Rose 250gr
2.75 €
+
ADD TO CART
Butter d'Isigny
250g - Isigny
Smooth butter
Unit price:

14.44 €/kg

Brand

Isigny

MyShop
Shopping lists
Butter d'Isigny
3.61 €
No stock
Organic Butter
250g - BIOG
Fresh butter
Unit price:

16.84 €/kg

Brand

BIOG

MyShop
Shopping lists
'BIO' Product
Organic  Butter
4.21 €
+
ADD TO CART

Favorita Wheat flour
1kg - Moulins De Kleinbettingen
Luxury flour special sieving without lumps for cooking and pastry
Unit price:

1.39 €/kg

Brand

Moulins De Kleinbettingen

MyShop
Shopping lists
Favorita Wheat flour
1.39 €
+
ADD TO CART
Corn flour
1kg - Moulin J.p. Dieschbourg
Luxemburgish flour
Unit price:

1.31 €/kg

Brand

Moulin J.p. Dieschbourg

MyShop
Shopping lists
Corn flour
1.31 €
+
ADD TO CART
Corn flour W1750
1kg - Moulin J.p. Dieschbourg
Luxemburgish flour
Unit price:

1.81 €/kg

Brand

Moulin J.p. Dieschbourg

MyShop
Shopping lists
'BIO' Product
Corn flour W1750
1.81 €
+
ADD TO CART
Bio Corn Flour
1kg - Demeter
Flour for cooking and pastry, Type 550
Unit price:

2.86 €/kg

Brand

Demeter

MyShop
Shopping lists
'BIO' Product
Bio Corn Flour
2.86 €
+
ADD TO CART

UHT Milk 1.5%
1000l - Luxlait
Half skimmed milk 1.5% fat
Unit price:

1.28 €/l

Brand

Luxlait

MyShop
Shopping lists
UHT Milk 1.5%
1.28 €
+
ADD TO CART
Whole Milk 3,5%
1000l - Luxlait
Unit price:

1.40 €/l

Brand

Luxlait

MyShop
Shopping lists
Whole Milk 3,5%
1.40 €
+
ADD TO CART
Half Skimmed Milk
1000l - Weihenstephan
Half skimmed UHT milk, 1.5% fat
Unit price:

1.52 €/l

Brand

Weihenstephan

MyShop
Shopping lists
Half Skimmed Milk
1.52 €
+
ADD TO CART
UHT Organic Alpmilk 1.5%
1000l - Berchtesgadener Land
Half skimmed UHT organic milk
Unit price:

1.90 €/l

Brand

Berchtesgadener Land

MyShop
Shopping lists
'BIO' Product
UHT Organic Alpmilk 1.5%
1.90 €
+
ADD TO CART

Nutmeg
32g - Ducros
Powdered
Unit price:

97.19 €/kg

Brand

Ducros

MyShop
Shopping lists
Nutmeg
3.11 €
+
ADD TO CART
Nutmeg
18g - Ducros
Whole nuts. With special grater
Unit price:

185.56 €/kg

Brand

Ducros

MyShop
Shopping lists
Nutmeg
3.34 €
+
ADD TO CART

Les étapes de la recette des chicons au jambon:

  1. Préchauffez le four à 200°c
  2. Faites cuire les chicons 40min dans de l’eau bouillante. Egouttez-les et laissez-les refroidir
  3. Pour la béchamel, faites fondre le beurre dans une casserole puis ajoutez la farine et mélangez bien. Ajoutez petit à petit le lait en remuant pour éviter les grumeaux jusqu’à obtenir un mélange épais et lisse. Ajoutez le sel, poivre et épices.
  4. Enroulez les chicons d’une tranche de jambon et disposez-les dans un plat qui va au four
  5. Mettez le plat à cuire 20min au four (200°c)

Bon appétit !